توسط محققان كشور صورت گرفت؛
كاهش سم دوغ به روش بیولوژیك
سایت امن: دانشجوی واحد علوم و تحقیقات توانست سم موجود در دوغ های صنعتی و سنتی بعنوان نوشابه های تخمیری را با استفاده از دو باكتری پروبیوتیك ( LAB ) كاهش داده و از بین ببرد.
به گزارش سایت امن به نقل از واحد علوم و تحقیقات، رقیه سكوتی فر مجری این پژوهش اظهار داشت: آلودگی دوغ به علت وجود سم آفلاتوكسین است كه منشا این سم در علوفه مورد استفاده دام ها قرار دارد.
وی اضافه كرد: زمانی كه علوفه در شرایط غیراصولی انبارداری شود، آلوده شده و پس از اینكه دام از آن تغذیه می كند در كبد دام تحت تاثیر آنزیم سیتوكروم به سم AFM۱ كه سمی بسیار پایدار می باشد تبدیل خواهد شد.
این محقق تصریح كرد: این سم بعد از ورود به چرخه شیر دام، برای خود دام مشكلی تولید نمی كند اما چون سمی پایدار بوده و با دمای پاستوریزه و استرلیزه كاهش پیدا نمی كند، در صورت مصرف انسان سبب تولید مسمومیت مزمن می گردد.
سكوتی فر افزود: در این پژوهش برای كاهش و از بین بردن سم افلاتوكسین از روش بیولوژی استفاده كردیم و با تزریق دو باكتری پروبیوتیك لاكتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاكتوباسیلوس پلانتاروم به دوغ در زمان ها و دماهای مختلف نگهداری، به بررسی میزان تغییرات سم آفلاكتوكسین پرداختیم.
وی تصریح كرد: این دو باكتری را هم به صورت مجزا و هم بصورت اشتراكی در سه دمای ۴ درجه (دمای یخچال)، دمای ۲۱ درجه (دمای محیط اتاق) و دمای ۳۷ درجه (دمای اپتیمم رشد باكتری ها) و در مدت زمان های ۴۸ ساعت، ۱۱ روز و ۳۰ روز نگهداری كرده و به بررسی و مطالعه پرداختیم.
این محقق اظهار داشت: نتایج آزمایش با استفاده از روش های ELISA و HPLC اندازه گیری شد و به بررسی وضعیت میزان باقیمانده آفلاتوكسین M۱ در شرایط یاد شده پرداختیم.
سكوتی فر اضافه كرد: پس از بررسی های انجام شده متوجه شدیم باكتری لاكتوباسیلوس پلانتاروم در دما و زمان كمتری قادر به كاهش سم افلاتوكسین M۱ در دوغ صنعتی است، در دمای بالاتر كاهش سم افلاتوكسین M۱ بیشتر بوده، همینطور هر دو باكتری به صورت اشتراكی توانستند میزان بالاتری از سم افلاتوكسین M۱ دوغ سنتی و صنعتی را در هر سه دمای مورد آزمایش، كاهش داده و خارج كنند.
وی در مورد پیشینه این تحقیق و همینطور نوآوری آن تصریح كرد: مشابه این تحقیق در ایران و خارج از كشور با گونه های دیگری از باكتری بررسی شده اما در این پژوهش از باكتری های زنده به صورت انفرادی و اشتراكی استفاده شد كه این باكتری ها در مركز كلكسیون میكروبی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی كشور موجود و قابل دسترس هستند.
این تحقیق را در قالب رساله دكتری تخصصی با عنوان «مطالعه فاكتوریال اثر ضد سمی لاكتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاكتوباسیلوس پلانتاروم بر باقیمانده آفلاتوكسین M۱ در دوغ تجاری و موش سوری به روش HPLC، ELISA » در دانشكده دامپزشكی گروه بهداشت موادغذایی واحد علوم و تحقیقات به راهنمایی دكتر ودوود رضویلر و دكتر سید امیرعلی انوار انجام شده است.
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب