تلاش چندساله محققان كشور در نخلستان های سیستان و بلوچستان به بار می نشیند

تلاش چندساله محققان كشور در نخلستان های سیستان و بلوچستان به بار می نشیند دستاورد پژوهشگاه بیوتكنولوژی كشاورزی در زمینه تكثیر انبوه خرمای مجول از راه جنین زایی غیرجنسی طی قراردادی با حمایت سازمان جهاد كشاورزی استان سیستان و بلوچستان در اختیار اتحادیه شركت های تعاونی تولید روستایی استان سیستان و بلوچستان قرار می گیرد.


به گزارش سایت امن به نقل از ایسنا، بر مبنای قراردادی که به امضای دکتر نیراعظم خوش خلق سیما، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، مهندس محمد علی نیکبخت، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان، دکتر خالد میری، رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان و امیرحمزه شهریاری، مدیرعامل اتحادیه شرکت های تعاونی تولید روستایی استان رسید، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی مجوز بهره برداری غیرانحصاری از دانش فنی تکثیر این رقم پربازده خرما را با حمایت سازمان جهاد کشاورزی این استان به اتحادیه شرکت های تعاونی تولید روستایی استان سیستان و بلوچستان، به منظور تولید نهال خرمای مجول در استان، تجاری سازی و فروش آن منتقل می کند. خرمای مجول به علت اندازه بزرگ و ظاهر مشتری پسند از مقبول ترین ارقام خرمای جهان است.
با عنایت به اهمیت اقتصادی و جایگاه ویژه خرما در صنعت کشاورزی کشور و لزوم استفاده از ارقام پربازده خرما برای افزایش سهم ایران در بازارهای بین المللی و ارزآوری برای کشور، اقدامات و کوشش های طولانی مدتی برای دستیابی به دانش فنی تولید خرمای مجول از راه جنین زایی غیرجنسی در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی انجام شده که با به ثمر نشستن این تلاش ها، این پژوهشگاه آمادگی دارد دانش فنی مربوطه را به سایر شرکتهای علاقه مند هم منتقل کند.
روش های مختلفی برای تکثیر نخل خرما وجود دارد که روش تکثیر جنسی (بذر) از زمان کاشت تا ظهور میوه حدود هشت تا ۱۰ سال زمان می برد و در نهایت هم منجر به تولید درختانی با میوه نه چندان مرغوب می شود. روش تکثیر غیرجنسی با استفاده از پاجوش با عنایت به تولید درختانی مشابه پایه مادری و میوه هایی با همان کیفیت بر تکثیر جنسی برتری دارد، با این وجود با عنایت به تعداد کم، متغیر و غیرقابل کنترل پاجوش های تولیدی در هر نخل، استفاده از این شیوه محدودیت های زیادی دارد؛ بنابراین استفاده از تکنیک های ریزازدیادی بخصوص روش جنین زایی غیرجنسی و اندام زایی مستقیم در مورد ارقام تجاری و بومی و همینطور ارقام نر از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.
بر مبنای اعلام پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، کاهش مدت زمان مورد نیاز برای تکثیر نهال ها، مقاومت بالا در مقابل عوامل بیماری زا، تکثیر ارقام ماده سالم تر و تولید انبوه پایه های نر پرگرده همچون مزایای تولید خرما به روش جنین زایی غیرجنسی است.




منبع:

1399/05/09
12:02:47
2172
5.0 / 5
تگهای خبر: آموزش , پژوهش , تكنولوژی , سازمان
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۲
سایت امن
websec.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سایت امن محفوظ است

سایت امن

گواهی امنیت وب