توافقنامه معاونت علمی و بانك مركزی؛
استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی در فرآیندهای امنیتی و نظارتی بانک مرکزی
سایت امن: با امضای توافق نامه همکاری ایجاد و توسعه زیست بوم نوآوری در عرصه خدمات پولی و صنعت بانکداری، مسیر تامین نیازهای بانکی دانش بنیانها و کمک به تامین نیازهای فناورانه نظام بانکی تسهیل می شود.
به گزارش سایت امن به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در نخستین روز بهمن ماه ۱۴۰۳، توافق نامه همکاری ایجاد و توسعه زیست بوم نوآوری در حوزه خدمات پولی و صنعت بانکداری، توسط حسین افشین، معاون علمی رئیس جمهور و محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی به امضا رسید.
بر بستر این توافق نامه همکاری، توسعه فناوری های راهبردی تحول آفرین و ارتقاء محصولات و خدمات نوین پولی و بانکی همچون نئوبانک دانش بنیان، محور همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری و بانک مرکزی قرار گرفته است.
حمایت معاونت علمی از توسعه راه کارهای نوآورانه مالی و بانکی
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور در این مراسم، ضمن اشاره به پشتیبانی از تحول دیجیتال در زمینه پولی و بانکی به کمک فناوری های نوظهور، اظهار داشت: معاونت علمی بعنوان متولی پشتیبانی از تجاری سازی، بازارسازی و توسعه فناوری ها و نوآوری ها، از کاربست حوزه های حاکمیتی جهت استفاده از نوآوری ها و فناوری های نوظهور، محصولات و خدمات شرکتهای دانش بنیان و فناور در زمینه های مختلف حکمرانی حمایت می کند و با عنایت به اینکه بخش عمده ای از تحولات نوآورانه و فناورانه ای که امروز شاهد آن هستیم در حوزه پولی و بانکی اتفاق می افتد، این معاونت همکاری ویژه ای را با بانک مرکزی و سایر ارکان نظام پولی و بانکی کشور در دستور کار قرار داده است.
افشین، ضمن اشاره به هم سویی معاونت علمی و بانک مرکزی برای رشد و توسعه فناورانه نظام پولی و بانکی کشور اظهار داشت: در این راستا، توافق نامه معاونت علمی و بانک مرکزی، با محوریت استفاده از ظرفیتهای قانونی بخصوص قانون جهش تولید دانش بنیان، برای تسهیل سرمایه گذاری در توسعه فناورانه و نفوذ نوآوری ها به عرصه پولی و بانکی، گامی در تحول نوآورانه این حوزه خواهد بود. ماده ۱۱ و ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان این اجازه را به شرکتهای بزرگ می دهد که از مالیاتی که باید بپردازند، در راه پژوهش و توسعه استفاده نمایند.
در این مراسم، دکتر افشین از طریق اندازی و آغاز فعالیت نئوبانک مبتنی بر هوش مصنوعی همزمان با روز کارآفرین در ۶ مرداد۱۴۰۴ اطلاع داد و اظهار داشت: در چارچوب این توافق نامه همکاری، نئوبانک هوشمند با هدف عرضه خدمات مالی نوین و فناورانه به عموم جامعه و فعالان زیست بوم فناوری و نوآوری مورد حمایت قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه ایجاد و راه اندازی این زیست بوم مدرن، از فناوری هوش مصنوعی به کمک شرکتهای دانش بنیان استفاده می شود، اظهار داشت: با حمایت و همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری و بانک مرکزی ذیل این توافق نامه همکاری، نئوبانک هوشمند و برپایه فناوری هوش مصنوعی قادر خواهد بود تحول جدیدی را در عرضه خدمات پولی و بانکی به مجموعه های نوآور و دانش بنیان رقم بزند.
استفاده از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی دانش بنیان ها در فرآیندهای امنیتی و نظارتی بانک مرکزی
محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی در این جلسه ضمن اشاره به همکاری با معاونت علمی و رویکرد بانک مرکزی برای توسعه کسب وکارهای دانش بنیان حوزه مالی، اظهار داشت: یکی از اصلی ترین اولویت های بانک مرکزی، پشتیبانی از راه اندازی و رونق یک کسب و کار مالی موفق است که البته این مهم، الزامات و شرایط خاص خویش را دارد. یکی از پیش شرط های اصلی این کار، توجه و تمرکز بر توسعه دانش نوین مالی است که در این توافق نامه به خوبی این موضوعات مورد توجه قرار گرفته است. در این توافق نامه مشترک، دو محور اساسی شامل تسهیل و پشتیبانی از تجاری سازی، که دو رکن اساسی برای توسعه کسب وکارهای دانش بنیان مالی و بانکی هستند، مورد توجه قرار گرفته است.
وی ضمن اشاره به حمایت بانک مرکزی برای بهره مندی از محصولات و خدمات دانش بنیان برپایه فناوری هوش مصنوعی در قسمت های مختلف نظام پولی و بانکی کشور، اضافه کرد: با عنایت به اهمیت روز افزون و توسعه فزاینده کاربردهای این فناوری، در بانک مرکزی اداره ای با محوریت فناوری هوش مصنوعی فعال شد که بر کاربردهای فناوری هوش مصنوعی، شناسایی و استفاده از ابزارها و خدمات مبتنی بر این فناوری تمرکز دارد. فناوری هوش مصنوعی دارای ظرفیتی گسترده است و می تواند در حوزه های مختلفی همچون پایش، رصد و نظارت فرآیندهای بانک مرکزی کارآمد باشد. با عنایت به توسعه بازارهای دیجیتال پولی و مالی، این فناوری همینطور در پیشبینی بازارها هم می تواند کمک کننده باشد.
رئیس بانک مرکزی، ضمن اشاره به نقش فناوری هوش مصنوعی در بهبود عملکرد، ثبات و ارتقاء امنیت سامانه های پولی و بانکی اظهار داشت: امنیت سایبری یکی از نیازهای اصلی نظام مالی و بانکی است و حفظ عملکرد سامانه های خدماتی، شناسایی و مقابله با تهدیدهای امنیتی و کمک به بهبود عملکرد سامانه ها، برای ما اهمیتی بالا دارد و به هر میزان که در این عرصه ها سرمایه گذاری نماییم، اساسا شاهد بازدهی و اثرگذاری آن خواهیم بود.
فرزین افزود: حوزه فین تک ها، بازارهای نوین و فناور مالی هم جزو محورهای اولویت دار بانک مرکزی است. در این توافق نامه پیشبینی موردنیاز برای پشتیبانی از این بخش ها تحت نظارت بانک مرکزی هم صورت گرفته است و آمادگی داریم در موضوعات و محورهای مورد اشاره، با معاونت علمی تعامل و همکاری کافی را داشته باشیم. وی، ضمن اشاره به تعریف بانکداری سبز در ذیل این توافق نامه خاطرنشان کرد: بانکداری سبز یکی از الزامات این روزهای حوزه مالی است و اینکه سازوکارهایی تعریف شود تا از فعالیتهای سبز و دوستدار محیط زیست در نظام مالی و بانکی حمایت شود، بسیار مفید فایده خواهد بود و امیدواریم رویکرد تحول گرایانه ای که در این توافق نامه مورد توجه قرار گرفته، به تحول جدی در نظام مالی و بانکی کشور بیانجامد و به کمک شرکتهای دانش بنیان، ابزارهای نوآورانه مورد نیاز پیشبرد این حوزه در اختیار بانک مرکزی قرار بگیرد.
استفاده از ظرفیتهای دانش بنیان ها برای تحول نوآورانه در نظام مالی و بانکی
در قسمتی دیگر از این مراسم، رضا بخشی آنی، معاون توسعه اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی، ضمن اشاره به محورهای این توافق نامه همکاری اظهار داشت: طی نشست های مختلف و تعامل های بسیار سازنده ای که میان معاونت علمی و بانک مرکزی صورت گرفت، چند محور عمده و مهم برای همکاری به منظور استفاده از توانمندی های فنی و تخصصی شرکتهای دانش بنیان در حوزه مالی، پولی و بانکی کشور احصا شد که در این توافق نامه اجرایی می شوند. بخشی آنی، یکی از محورهای این توافق نامه را استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه های توانمند برای نفوذ قابلیت های فناوری هوش مصنوعی به عرصه بانکی عنوان نمود و اضافه کرد: خوشبختانه با حمایت معاونت علمی، هسته ها و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی، دانشگاه ها و شرکتهای دانش بنیان در فناوری هوش مصنوعی طرح ها و پروژه های مختلفی را به پیشبردهای قابل توجهی رسانده اند. این توافق نامه با هدف پوشش نیازهای حوزه مالی و بانکی از حیث فناوری و نوآوری و در عین حال، تسهیل دریافت خدمات و حمایت های مالی و بانکی برای اعضای زیست بوم فناوری و نوآوری شکل گرفته است.
نقش معاونت علمی در ایجاد سندباکس «بانک مرکزی» به کمک دانش بنیان ها
نوش آفرین مومن واقفی، معاون تکنولوژی های جدید بانک مرکزی هم با تاکید بر لزوم توسعه ابزارهای نوآورانه و فناورانه برای تأمین ثبات در ساختار پولی و بانکی کشور و نقش شرکتهای دانش بنیان در این عرصه، اضافه کرد: زیست بوم فناوری و نوآوری کشور ما به شکل متوازن رشد نکرده، اجزایی از این سیستم وجود ندارد یا اگر وجود دارد ناکارآمد است و بر همین مبنا نیازمند یک بازطراحی هستیم تا ضمن افزایش بهره وری و کارآمدی، شاهد تحول در ساختارهای مالی باشیم. این بهره وری با کمک مدلهای نوآورانه مالی تحقق پیدا می کند.
وی، با بیان اینکه یک بازطراحی و نگرش جدید می تواند به بهره وری بیش تر فضای مالی و بانکی کشور کمک می نماید افزود: علیرغم این که از فناوری ها و ابزارهای نوین برای تبادلات مالی استفاده می شود، اما مدلهای کسب و کار، همچنان سنتی است و ذی نفعان بر مبنای رسوب منابع یا سهم گیری از کارمزد، مدل و کسب و کارشان را طراحی می کنند که با مدلهای جدید مالی دنیا، فاصله جدی وجود دارد.
مؤمن واقفی، یکی از حوزه های همکاری را سندباکس ها برای پیاده سازی مدلها و الگوهای جسورانه و نوآورانه مالی و توسعه آنها دانست و اظهار داشت: یکی از نیازهای جدی برای توسعه و اجرای مدلهای نوآورانه بانکی، توسعه سندباکس ها است و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، می تواند در توسعه این سندباکس ها به بانک مرکزی کمک ارزشمندی داشته باشد.
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب