توسط محققان كشور انجام شد؛

تولید مواد غذایی فراسودمند از دانه گیاه كتان با فناوری نانو

تولید مواد غذایی فراسودمند از دانه گیاه كتان با فناوری نانو سایت امن: محققان دانشگاه صنعتی اصفهان موفق به تولید نانوالیافی از موسیلاژ استخراجی دانه گیاه كتان شدند كه می توان از آن در صنایع تولید مواد غذایی فراسودمند استفاده نمود.



به گزارش سایت امن به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، با پیشرفت تكنولوژی های جدید، تولید مواد غذایی فراسودمند به یكی از حوزه های مورد توجه در صنعت تولید غذا تبدیل گشته است. در مواد غذایی فراسومند، تركیبات مفید موجود در مواد غذایی به نحوی تا رسیدن به مقصد درون بدن محافظت می شوند. در این راستا از نانوذراتی موسوم به نانوحامل ها استفاده می گردد.
سمیرا حداد، كارشناس ارشد علوم و صنایع غذایی دانشگاه صنعتی اصفهان، با اشاره به نانوالیاف، بعنوان یك ماده اولیه مناسب برای تولید حامل های تركیب مفید خوراكی، دانه گیاه كتان را یك منبع مهم جهت استخراج ماده مورد نیاز در تولید نانوالیاف خواند و اضافه كرد: در این تحقیق، نانوالیافی از موسیلاژ دانه گیاه كتان كه میتواند محصول جانبی كارگاه های تولید كننده روغن كتان (بزرك) باشد، تولید شده است كه البته در كنار آن از یك پلیمر سنتزی جهت بهبود خواص این نانوالیاف استفاده شده است.
وی ادامه داد: ازآنجایی كه از ضایعات كارگاه روغن كشی می توان بعنوان ماده اولیه جهت تولید این نانوالیاف استفاده كرد، ازاین رو انتظار می رود هزینه نهایی تولید این نانوالیاف نسبت به نمونه های مشابه به صورت چشمگیری پایین تر باشد.
این محقق اضافه كرد: ماده استخراج شده از دانه گیاه كتان، موسوم به موسیلاژ دانه بزرگ كه بعنوان ماده اولیه دستگاه الكتروریسی مورد استفاده قرار می گیرد از گرانروی پایینی برخوردار بوده و جهت تولید نانوالیاف قابل استفاده نیست؛ ازاین رو، در این طرح از یك پلیمر سنتزی جهت تركیب با ماده اولیه و بهبود خواص آن استفاده شده است. حضور این پلیمر سنتزی باعث می گردد نانوالیافی با ساختار یكنواخت الكتروریسی شوند.
وی با اشاره به اینكه نانوالیاف دارای خصوصیت های فیزیكوشیمیایی خاصی هستند، عنوان كرد: از خواص قابل توجه این الیاف می توان به قطر بسیار كم، نسبت سطح به حجم بسیار بالا، نفوذپذیری و تخلخل زیاد اشاره نمود كه منجر به كاربردهای گسترده ای برای آن ها می گردد. نانوالیاف موسیلاژ دانه بزرك به علت قطر كم و نسبت سطح به حجم بسیار بالا به افزایش توان این نانوالیاف در كنترل رهایش تركیبات درون پوشانی شده درون این نانوالیاف كمك می نماید.
به گفته حداد، در این طرح بعد از الكتروریسی نانوالیاف با درصدهای مختلف موسیلاژ دانه بزرك و پلی ونیل الكل، از آزمون های DSC، FTIR و TGA جهت آنالیز كارایی نانوالیاف سنتز شده استفاده شده و میكروسكوپ الكترونی هم جهت بررسی ساختار و ابعاد آن ها مورد استفاده قرار گرفته است.
این محقق تصریح كرد: نتایج آزمون های انجام شده از آن حكایت می كند كه تركیب ۳ درصدی موسیلاژ دانه بزرگ و ۱۲ درصدی پلی ونیل الكل با نسبت ۴۰: ۶۰، بهینه ترین خواص ممكن فیزیكی و حرارتی را داراست.
این تحقیقات حاصل تلاش سمیرا حداد- دانش آموخته مقطع كارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی اصفهان و سید امیرحسین گلی- عضو هیأت علمی این دانشگاه است. نتایج این كار در مجله International journal of biological macromolecules با ضریب تأثیر ۳.۶۷۱ (جلد ۱۱۴، سال ۲۰۱۸، صفحات ۴۰۸ تا ۴۱۴) انتشار یافته است.

1397/04/06
14:58:31
5218
5.0 / 5
تگهای خبر: دانشگاه , صنعت , محقق , نانو
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
سایت امن
websec.ir - حقوق مادی و معنوی سایت سایت امن محفوظ است

سایت امن

گواهی امنیت وب