گردهمایی بزرگ خانواده خورشید در صبح جمعه
آسمان بامدادی جمعه، سوم تیرماه شاهد مقارنه هفت سیاره خانواده خورشید است و گردهمایی بعدی این سیارات ۱۸ سال بعد در شامگاه روز شنبه، ۱۸ شهریور سال ۱۴۱۹ خواهد بود.
مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفتگو با ایسنا، اظهار داشت: هر چند هم راستا شدن سیارات موضوعی برای انجام مطالعات علمی نیست، ولی از نگاه نجومی پدیده ای چشم نواز و زیبا است.
وی ضمن اشاره به پدیده "هم ترازی پنج سیاره سامانه خورشیدی" اظهار نمود: حدودا بعد از ۲۰ سال همراهی این چنینی سیارات، در افق صبحگاهی صبح روز جمعه ۳ تیر ماه ۱۴۰۱ باردیگر شاهد مقارنه بزرگ سیارات منظومه خورشیدی خواهیم بود.
عتیقی تصریح کرد: پنج سیاره "تیر (عطارد)، "ناهید" (زهره)، "بهرام (مریخ)، "مشتری" (برجیس) و "کیوان" (زحل) که همگی با چشم غیرمسلح به صورت اجرام نقطه ای و ستاره مانندی، قابل مشاهده هستند و از درون تلسکوپ بسیار زیبا دیده می شوند، در پگاه این روز (۳ تیرماه) از افق شرق تا جنوب آسمان در یک خط قرار می گیرند.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تصریح کرد: جالب اینجاست که سیارات "اورانوس" و "نپتون" هم که از مرز بینایی انسان فراتر هستند، در این صبحگاه در جمع سیارات یاد شده حضور دارند و میتوان گفت ۷ سیاره خانواده خورشید از روی زمین بعنوان هشتمین سیاره این خانواده، در صبح ۳ تیرماه سال جاری در یک راستا قرار می گیرند.
وی افزود: ضمن آن که "ماه" هم به صورت هلال صبحگاهی در این بزم آسمانی خانوادگی حضور خواهد داشت و بین سیارات "ناهید" و "بهرام" بر جلوه باشکوه این همنشینی می افزاید.
عتیقی ضمن اشاره به وضعیت "پلوتو" در این بزم بامدادی، توضیح داد: سیاره کوتوله "پلوتو" که زمانی در رده سیارات بوده و امروزه بعنوان "سیاره کوتوله" شناخته می شود، هم در این بامدادان در آسمان صبحگاهی حضور دارد، هر چند که رصد این جرم آسمانی با تلسکوپ های قدرتمند آماتوری امکان پذیر است. پس همه چیز مهیاست که به استقبال یک جشن بزرگ آسمانی بروید.
وی ادامه داد: کافی است سحرخیز باشید و از یک ساعت پیش از طلوع مهر تابان که این اجرام همگی طلوع کرده اند و در افق بامدادی حاضر هستند، در مکانی که افق شرقی آن باز باشد، همراه با نسیم لذت بخش صبحگاهی به تماشای این پدیده نادر و جذاب بپردازید.
عتیقی افزود: برای یافتن این اجرام، به جز شناخت فردی از سیارات، رنگ آنها و جایگاه هر سیاره در آسمان، برنامه های نجومی در تلفن همراه می تواند به یافتن این اجرام در آسمان به شما کمک نماید.
این فعال حوزه نجوم آماتوری، برنامه هایی همچون Star Walk ۲، Sky Tonight و ده ها برنامه نجومی را همچون برنامه های کاربردی بدین منظور برای انواع تلفن های همراه ذکر کرد.
عتیقی آخرین باری که این سیارات حدودا در یک محدوده کوچک از آسمان گرد هم آمدند را در صبح روز پنج شنبه، ۲۹ فروردین سال ۱۳۸۱ ذکر کرد و اظهار داشت: البته باز هم آن همنشینی سیارات، کیفیت هم راستایی سال جاری را نداشت؛ چون که سیاره "تیر" به خورشید نزدیک و غیر قابل رصد بوده است و مقارنه آذر ۱۳۸۳ هم حتی باکیفیت سال جاری نبوده است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گردهمایی بعدی این سیارات را ۱۸ سال بعد و در شامگاه روز شنبه ۱۸ شهریور سال ۱۴۱۹ عنوان نمود و افزود: در غروب نخستین روز ماه رمضان در آن سال این مقارنه رخ خواهد داد.
وی اظهار نمود: جالب است که در شامگاه آن روز نیز، هلال ماه اجتماع سیارات منظومه خورشیدی را همراهی می کند؛ ضمن آنکه باز هم سیاره کوتوله "پلوتو"، در آن زمان در این اجتماع سیارات قرار خواهد داشت، هر چند که در آن زمان در سمت دیگر آسمان است؛ ولی همچون سال جاری که حدودا سیارات به ترتیب فاصله از خورشید، در یک اجتماع بزرگ قرار گرفته اند، در آن زمان چنین شرایطی نخواهد بود.
عتیقی با اشاره به اینکه بر این اساس علاقه مندان و بخصوص عکاسان نجومی فرصت پیش آمده امسال را در تلفیق با مناظر طبیعی و بناهای تاریخی از دست ندهند؛ بر ثبت این رخداد نجومی تصریح کرد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران به بعضی از گفته های اشتباه در زمینه خطرناک بودن پدیده مقارنه ۵ سیاره در صبح روز ۳ تیرماه! توضیح داد: بر خلاف بیان برخی اخبار غیرعلمی و ناموثق، چنین پدیده هایی برای انسان و کره زمین خطرناک نیست و این گونه ادعاها مردود شناخته می شود.
به قول وی بر طبق این باور نادرست، از آنجاییکه سیارات در یک طرف زمین قرار می گیرند، چه بسا اثرات جزر و مدی ایجاد کنند که برای ساکنان کره کوچک خاکی ما خطرناک باشد، در حالیکه این اثر ناچیز حتی بر روی فضاپیماها به اندازه ای جزئی است که در حد یک اتم شاید اثرگذار باشد و ما نمی توانیم این اثر بسیار ناچیز را خطرناک تلقی نماییم.
منبع: سایت امن
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب