، یادداشت مهمان، ،
هشدار باردیگر پدر علم ژنتیک ایران درباب اهمیت غربالگری جنین
سایت امن: پروفسور فرهود برای یادآوری مجدد اهمیت موضوع غربالگری و خطراتی که حذف این مساله می تواند به همراه داشته باشد، یادداشتی را در اختیار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) قرار دادند.
به گزارش سایت امن به نقل از ایسنا؛ پروفسور "داریوش فرهود"؛ بنیانگذار، مدیر و استاد پیشکسوت گروه ژنتیک انسانی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و «پدر علم ژنتیک ایران». دانشمندی که سال ۱۳۴۸ مدرک پزشکی را از دانشگاه "ارلانگن" و در سال ۱۳۵۱ مدرک دکتری (Ph.D) ژنتیک انسانی را از دانشگاه مونیخ آلمان گرفتن کرد و با وجود پیشنهادهای گوناگون کاری در این کشور، به سبب حِس میهن پرستی خود، در سال ۱۳۵۱ به ایران بازگشت و اولین گروه دانشگاهی "ژنتیک انسانی و انسان شناسی" را تشکیل داد.
دکتر فرهود یک سال بعد، مشاوره ژنتیک در دانشکده بهداشت (دانشگاه علوم پزشکی تهران) را پایه گذاری و در سال ۱۳۵۴ اولین کلینیک ژنتیک در کشور را تأسیس کرد.
او از سال ۱۳۵۵ به عنوان کارشناس رسمی سازمان جهانی بهداشت (WHO) در رشته ژنتیک انسانی مشغول فعالیت بوده و عضو کمیته اخلاق در ژنتیک پزشکی این سازمان است.
پروفسور فرهود سال قبل در گفت وگوی تفصیلی با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علاوه بر پرداختن به موضوعات مختلف، در موضوع غربالگری که از مباحث تخصصی ایشان نیز بشمار می رود اظهار داشت: «قطعاً مردم و مسئولان از بحث جوان سازی و صیانت از جمعیت کشور حمایت می کنند؛ اما این مساله منافاتی با اهمیت انجام غربالگری، اطمینان از سلامت جنین و تشخیص احتمال مبتلاشدن به اختلالاتی مانند سندرم داون و غیره ندارد و در صورت لزوم با تشخیص پزشک متخصص، صدور مجوز سقط قانونی باید صورت گیرد.»
پدر علم ژنتیک ایران در آن گفت و گو و در قسمتی از صحبت های خود همین طور اظهار نمود: «من مخالف ازدیاد جمعیت نیستم، ولی اینها راهش نیست. این کار (غربالگری) به شکل خیلی خوبی حدود ۴۵ سال قبل آغاز شد و عده ای به محضر امام خمینی (ره) رفتند و من هم در آن جمع بودم و تالاسمی نخستین موردی بود که توانستیم اجازه سقط را دریافت نماییم. بعد این کار در دست یک نهاد بسیار کارآمد به نام پزشکی قانونی قرار گرفت؛ یعنی در این ۴۵ سال کار غلطی انجام می شد؟! این تعداد بچه عقب مانده ذهنی، از کار افتاده، نابینا، ناشنوا، می توانیم جلوی همه این موارد را بگیریم؟ کسانی که این طرح را مطرح نمودند، آیا با حدود ۵۰۰ انجمن های والدین کودکان عقب مانده صحبت کردند؟! آیا با پزشکی قانونی صحبت کردند؟! آیا با امثال بنده صحبت کردند؟! چطور من در سازمان بهداشت جهانی برای همه صحبت می کنم، اما (در کشورم) با من مشورت نمی کنید تا عیب های آنرا به شما بگویم؟!».
پروفسور فرهود برای یادآوری مجدد اهمیت موضوع غربالگری و خطراتی که حذف این مساله می تواند به همراه داشته باشد، یادداشتی را در اختیار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) قرار دادند که به شرح زیر است:
« سُخنی در مورد دستورالعمل غربالگری
پیرو سخنان و نوشته های اینجانب از سال ۱۴۰۰ در مورد زیان ها و عواقب جبران ناپذیر مواد ۵۳ و ۵۴ قانون "جوان سازی جمعیت و پشتیبانی از خانواده"، از قرار معلوم بنا بگفته رسانه ها این مواد مربوط به غربالگری و سقط جنین شرطی و قانونی" با چراغ خاموش" مسیر خودرا طی کرده و الان بصورت دستورالعمل با مجازات های حبس، جزای نقدی، ابطال پروانه پزشکی رسماً به دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی کشور ابلاغ شده! و اما ایرادات عمده این دستورالعمل:
۱. از آنجائیکه این دستورالعمل، بطور واضح و جامع در تضاد با پیش گیری از تولد نوزادان معلول است، پس باید نام وزارت بهداشت و درمان و دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و شاید سازمان جهانی بهداشت و هرآنچه همراه کلمه بهداشت بمعنی پیشگیری است، برداشته شود. در چنین صورتی جناب معاون محترم بهداشت نیز باید دنبال عنوان دیگری برای خودشان باشند.
۲. آنطور که در رسانه ها آورده شد، ۵۶ تشکل علمی پزشکی کشور مخالفت خودرا با این دستورالعمل رسماً به جناب وزیر محترم بهداشت و درمان ابراز کردند. چرا این وزارت محترم قبل از صدور چنین دستورالعمل های غیرعلمی، نظر این انجمن های علمی، انجمن های مردم نهاد(NGO)، انجمن های والدین کودکان معلول(حدود یکصد انجمن)، نمایندگی سازمان جهانی بهداشت در ایران، فرهنگستان علوم پزشکی ایران را در مورد چنین تصمیمات هولناک و ضدمردمی، جویا نشدند. بطور واضح بگویید این تصمیمات چه مراحلی را طی کرده تا به مرحله اجرا درآید؟!
۳. تصور این است که جناب وزیر، معاونان محترم، مشاوران محترم، حداقل عضویت یک انجمن علمی از ۵۶ انجمن را دارند، پس چطور با انجمن مربوطه خود مشورت نکردند.
۴. بنده کمترین، به عنوان یک پزشک و یک ایرانی افتخار می کردم که چه روان و قانونی و شرعی (سازمان پزشکی قانونی کشور) با استناد و مدارک و آزمایش های معتبر قبل از تولد، حداقل تا آخرین روز هفته ۱۸ حاملگی مجاز به سقط و پیش گیری از تولد یک انسان ایرانی معلول بودند.
۵. اگر یکی از افراد سهیم در این دستورالعمل غیر علمی، غیر بهداشتی و غیر مردمی، یک یا دو بچه معلول داشتند، هیچ گاه چنین افاضاتی نمی فرمودند.
۶. هیچ فکر کرده اید وقتی شما راه های قانونی حل یک مشکل مردمی را می بندید، راه های قاچاق و چاره های غیرقانونی را باز می کنید؟! اکنون پای واسطه ها برای گسیل موارد نیازمند به سقط پزشکی به کشورهای دیگر (نام نمی برم که تشویق به خلاف نکرده باشم)، به پزشکان ذیربط باز شده است؛ این یعنی اشاعه فساد و قاچاق.
۷. در کنار تورهای خارجی سقط جنین (حتما با مخارج کلان)، مردم تنگدست مجبور خواهند بود که این کار را در داخل کشور توسط افراد غیرمتخصص، همراه با خطاهای پزشکی و خطر جان مادران، موج شکایات شروع خواهد شد.
۸. کلیه تخصص های پزشکی و آزمایشگاهی با سرمایه گذاری های کلان، مفتخر به ارائه خدمات در سطح بسیار بالا در حدود بعضاً بالاتر از کشورهای اروپایی بودند؛ حالا تکلیف این همه متخصص، سرمایه گذاری، تجربه چیست؟! آیا حرکت وزارت محترم بهداشت و درمان، عملا کمک به فرار مغزها (فرار ژن ها) و گسیل متخصصان باارزش ایرانی به خارج یا حداقل به کشورهای همسایه نیست؟!
۹. آیا مقصود از قانون جوانی جمعیت یعنی از دست دادن نخبه های ۳۰-۴۰ ساله و جایگزین آنها با نوزادان (۵-۸%) مشکل دار است؟!
۱۰. در طول ۲۰-۳۰ سال قبل دولت ها(از کیسه ملت) هزینه گزاف تحصیلات خارج از کشور حدود یکصد متخصص ژنتیک پزشکی و تشخیص های قبل از تولد را تقبل کرده است و این همان ثروت های از دست رفته است.
۱۱. گفته شده که غربالگری سبب نگرانی (چند روزه) مادران می شود، ولی از آرامش خیال بقیه دوران بارداری(حدود ۶-۷ ماه) و شوق تولد یک فرزند سالم، سخنی گفته نمی گردد.
۱۲. اگر با انجمن های حمایتی خانواده های دارای کودک معلول گفتگو می شد، مدلول "عسر و حرج" مادر و خانواده را متوجه می شدید که چگونه ضریب کارایی و تولید کلیه افراد خانواده از داشتن جنین فرزند معلولی لطمه می بیند.
اینجانب به عنوان یک پزشک و معلم جهاندیده، بهترین راهکار را متوقف کردن این دستورالعمل غیرعلمی و غیرانسانی و دستور بررسی کامل تبعات و عواقب این دستور و بازگشت به آرامش و رضایت مادران و خانواده ها می دانم، برای اینکه یک خانواده نگران از سلامت جنین، هیچ گاه مبادرت به زادآوری نخواهند کرد. این راه جوان سازی جمعیت، کاملا غلط است.
دکتر داریوش فرهود
استاد سابق ژنتیک پزشکی-دانشگاه مونیخ آلمان
کارشناس رسمی کمیته های ژنتیک پزشکی و اخلاق سازمان جهانی بهداشت-ژنو
عضو فرهنگستان علوم جهان-تریست ایتالیا »
منبع: سایت امن
اگر پسندیدید لاک کنید:
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان سایت امن در مورد این مطلب